Hogyan élj warez nélkül?

Útmutató a jogtiszta szórakozáshoz!

 

A GNU/Linux rendszerekre való végleges átállás, egyik legkellemesebb hozadéka az, hogy kis idő ráfordítással a Warezt teljesen kiiktathatod az életedből. Tudatosságra nevel, és megérteti veled, hogy a szoftvereknek, és tartalmaknak, igenis értéke van! És, hogy hogyan? Magával a rendszerrel, és a vele szállított programok tömkelegével. Mikor először realizálod azt, hogy “hééé, nagyon sok programot kapok teljesen ingyen”, akkor megérted, hogy a konkurens rendszereknél minden egyes apró program amit használsz súlyos pénzekbe kerülne. Hazudnék ha azt mondanám én magam sosem warezoltam. Dehogynem. Pontosan ezért vagyok rá büszke, hogy már évek óta sikerült eljutnom oda, hogy semmilyen jogsértő tartalom nincs a gépemen. És, hogy hogyan? Ebben fogok neked segíteni ezen az oldalon, úgy, hogy sorra vesszük az alapvető szórakozási formákat.

 

Zenehallgatás

Erre az egyik legjobb alternatíva a Spotify. Ugyan a mobilos verzió valóban erőteljes megkötésekkel rendelkezik, de a Linuxos asztali kliens teljesen élhető kompromisszumokkal, egy hatalmas zenetárat biztosít számunkra teljesen ingyen. Az egyetlen kompromisszum, hogy 5-6 számonként végig kell hallgatnunk egy fél perces reklám spotot, valamint a hangminőség limitált 160kbps. Ez engem egyáltalán nem zavar, cserébe teljesen ingyen munka közben hallgathatom a kedvenc zenéimet. Vagy épp újakat fedezhetek fel. És ha úgy döntünk, hogy előfizetünk a prémium szolgáltatásra, ami árfolyamtól függően megközelítőleg 1.500 HUF, akkor a hangminőség 320kbps lesz, teljesen reklámmentesek leszünk, valamint a mobil korlátozások is eltűnnek. Plusz, amíg az előfizetés él, a számokat le is tölthetjük a telefonra (DRM-el, titkosított fájlként természetesen) így mikor nincs internetünk is hallgathatjuk a zenéket. Havi 1.500 HUF-ért szerintem ez egy nagyon jó biznisz!

 

Játékok

A játék az egyik legnépszerűbb formája a kikapcsolódásnak, és az egyik olyan terület ami a legjobban sújtott az illegális tartalmakkal. Ami számomra érthetetlen, mert csak egy icipici türelemmel, és minimális anyagi ráfordítással olyan játékcímeket húzhatunk be fillérekért, vagy akár teljesen ingyen, ami olyan hosszan tartó szórakozást tud biztosítani, amit képtelenek leszünk eltölteni. A Steam, a GOG, a Humble Bundle oldalak, valamelyikén mindig találsz olyan akciót aminek a keretei közt akár 1-2€-ért kaphatsz meg olyan játékokat, amik egy két éve még 50€-ért mentek. Sőt nekem személy szerint (és még sokaknak másoknak) az F1-2015 teljesen ingyen lett meg, mert volt egy akciós időszak mikor tömegével szórták ki ingyen a játékkulcsokat. A legdrágább játékom is 8-10€-nál nincs több, mert türelmesen kivárom mindig az akciókat, akkor pedig egy játék áráért van, hogy négy öt is belefér. Így aztán tökéletesen feleslegessé válik mindenféle játéklopás. Minek? Mikor 300-500 HUF-nak megfelelő áron megkapom az eredetit, minden funkciójával együtt! Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy napi szinten 2 percet szánjon rá, hogy csak ezt a három említett oldalt monitorozza. A játékkönyvtára nagyon gyorsan és nagyon olcsón olyan címekkel lesz teli amiket nem is gondolt volna korábban.

 

Filmek, sorozatok

A film, és sorozat kérdés szintén hatalmas károkat szenved el az illegális tartalom másolás miatt. És még ha ez téged, mint egységsugarú felhasználót nem is érdekel, akkor a minőség talán igen. Miért néznél meg egy alacsony felbontású, rosszul kódolt, pocsék lopott filmet, mikor az HBO GO-n, vagy a Netflixen, hibátlan minőségben teheted meg ugyanezt? Ráadásul nem csak az asztali gépen / laptopon de akár mobil / tablet-en is. HBO GO-n ráadásul a tartalom 95%-a magyar szinkronos, ami szintén egy elég sarkalatos pont szokott lenni. Netflixen is akad magyar nyelvű tartalom, bár jóval kevesebb. Azonban a subflixnek köszönhetően azonnal bármilyen feliratot rá tudsz húzni “overlayként” a böngészőben játszott filmre / sorozatra, így akár a legújabb sorozatokat is tudod nézni azonnal magyar felirattal, kiváló minőségben. Sőt a Netflixel mobileszközre le is tudod tölteni a nézni kívánt tartalmat, és offline is meg tudod nézni. Én pl. egy 4 órás buszozást hidaltam át egy letöltött Netflix sorozattal, és nagyon örültem, hogy ezt meg tudtam tenni mivel nem untam szét a fejem. A szolgáltatások ára itt sem eget verő, az HBO GO, szintén 1.500 HUF körül mozog, a Netflix valamivel drágább, 2 eszközre 3.200, 4 eszközre 4.000 HUF. Egyáltalán nem eget verő egyik összeg sem.

Szóval ha racionálisan belegondolsz, Spotify (1.500), HBO GO (1.500) Némi játék innen-onnan havonta akciósan (1.500) 5.000 HUF-ból, HAVONTA teljes körű szórakozást kaphatsz, kiváló minőségben, úgy, hogy letöltheted a zenéket, és hallgathatod offline is, játszhatsz (ha kifogsz egy jó akciót) AAA játékokkal fillérekért, vírus és crack mentesen, és hozzájuthatsz a legújabb filmekhez, sorozatokhoz folyamatosan HD minőségben, amit ha nem akarsz a számítógép / tablet képernyőjén nézni (mert ki akarná?) akkor egy kattintással ki is tudod küldeni az okos tv-re. És mindezt 3×1.500 HUF-ért? Tudod mennyi a 3×1.500 ? 3 doboz cigaretta. Melyik éri meg jobban? Döntsd el te.