Gyakran Ismételt Kérdések

A gyakori kérdések gyűjtűhelye

Napi szinten rengetegszer teszik fel nekem ezt a kérdést, úgyhogy megpróbálom a lehető legrövidebben megválaszolni. Természetesen az itt felsorolt operációs rendszerek a szubjektív véleményem szerinti ajánlások, nem a “nagy egyetemes igazság”.

 

    • Ha teljesen kezdő vagy, és a legkevesebb szívással szeretnél egy jó rendszert, amit felteszel, és megy, amibe a legkevesebbszer kell ‘kézzel belenyúlni’, akkor egyértelműen neked a Linux Mint-et ajánlom! Az asztali felületedet meg majd megtalálod magadnak. Amelyik a legszimpatikusabb, azt válaszd. Szóba jöhet még az MX Linux, ami Debian stable alapokon nyugszik.

 

    • Ha nem vagy teljesen kezdő, és el tudsz hárítani pár akadályt, és / vagy nem félsz néha néha belenyúlni egy-egy konfigurációs fájlba, akkor leginkább a Manjaro ami szóba jöhet, esetleg egy Debian Unstable pl. Deepin.

 

    • Ha semmi nem érdekel, csak az, hogy “hiperszuper” jól nézzen ki, és csillivilli legyen, akkor egyértelműen Deepin, vagy elementaryOS, vagy Zorin OS.

Hibrid Intel + Nvidia Laptopok telepítése és beállítása Manjraro Linuxszal.

EGYÉB MEGOLDÁS

(Továbbra sincs hibrid laptopom így nem tudom tesztelni, de ez tűnik a legéletképesebb megoldásnak) Elméletileg AMD, és NVIDIA kártyákkal is működik! Elméletig disztribúció független! A 3D használó alkalmazásokat minden esetben a DRI_PRIME=1 paraméterrel kell indítani, akkor fogja használni a dedikált eszközt. Tehát például:

 

DRI_PRIME=1 ./csgo_linux64

Forrás: https://wiki.archlinux.org/index.php/PRIME

 

Videótartalom:
05:00 – Bevezető
10:57 – Amit muszáj tudnotok
14:15 – Az UEFI beállítása telepítéshez
21:31 – A telepítő USB írása
27:17 – Mivel írj linux alatt ISO-kat?
30:12 – Hogy állapítom meg, hogy UEFI v. Legacy a Windows telepítésem?
32:48 – Partícionálás (Hely előkészítése a linuxnak)
33:50 – ISMERD A PARTÍCIÓID! FONTOS!
35:43 – A partíció tényleges levágása
37:45 – A linux ISO bootolása UEFI-vel
39:18 – A telepítés indítása
40:20 – A lemezek beállítása Ubiquity alatt
44:50 – Az Ubuntu telepítése
55:02 – Újraindítás, Boot menü teszt
56:47 – ArcoLinuxB telepítés dualbootba
58:52 – A lemezek beállítása Calamares alatt
1:03:15 – Az ArcoLinux telepítése
1:08:37 – Újraindítás, Boot menü teszt
1:10:12 – Ubuntu telepítő ‘nomodeset’-el való indítása
1:13:27 – A Solus 4.0 telepítése
1:24:34 – Újraindítás, Boot menü teszt
1:27:35 – EndeavourOS telepítése
1:40:09 – Újraindítás, Boot menü teszt
1:41:24 – elementaryOS 5.0 telepítése
1:56:40 – Úrjaindítás, Boot menü teszt

Talán az egyik leggyakoribb ‘hiba’, mikor a kezdő felhasználó Windows 8 / 10 mellé felrak egy GNU / Linux rendszert, hogy azt a hibaüzenetet kapja, mikor megpróbálja elérni a Windowsos NTFS meghajtóját, hogy ‘nem lehet elérni / csatolni a lemezt’.

Csatolhatatlan NTFS partíció.

És jön a pánik. Nos igazából ez nem is ‘linuxos’ hiba, hanem a Microsofté. Ugyanis az új Windowsok, a gép leállításakor nem állnak le teljesen, hanem csak egy látszólagos kikapcsolásba, egyfajta hibernálásba mennek át. Ez viszont azt eredményezi, hogy a lemez nincs ténylegesen leválasztva kikapcsoláskor. Tehát egy másik rendszer alól elérhetetlen lesz. A probléma megoldása rendkívül egyszerű. Menjünk vissza Windows alá, majd Start Menü → Vezérlőpult → Energia gazdálkodási lehetőségek → Bol oldalt (Főkapcsolók funkciójának megadása) → Jelenleg el nem érhető beállítások módosítása → Gyors rendszerindítás bekapcsolása. Innen vedd ki a pipát. Módosítások mentése, és innentől felcsatolható lesz a lemezed.

Gyors indítás kikapcsolása!

Screen tearing

UNIVERZÁLIS MEGOLDÁS! Elvileg minden kártyával és IGP-vel kell működnie: Használd a compton kompzitort! A megfelelő beállítási fájllal teljesen eliminálja a tearinget!

Screen Tearing Teszt. Ha szétcsúsznak a sávok, akkor screen tearinged van!

Intel IGP

Az Intel IGP-k tearing megszüntetése némi config fájl turkálást von maga után. Nem túl sokat, és semmi bonyolult nincsen benne, de kétségkívül komplikáltabb mint pl. nVidiánál.

Ha nincs fent, tegyük fel a Midnight Commandert, mert ennek az editorja rendkívül átlátható, és egyértelműen működik.

Ubuntu / Debian rendszereken

sudo apt install mc

vagy
Arch rendszereken

sudo pacman -S mc

Adjuk ki a következő parancsot:

ls -l /etc/X11

Ha a listázás eredményeként látunk olyan könyvtárat, hogy xorg.conf.d akkor a következő lépést kihagyhatjuk.

Ha nincs olyan könyvtár, hogy xorg.conf.d akkor létre kell hozni. Ehhez adjuk ki a következő parancsot.

sudo mkdir -p /etc/X11/xorg.conf.d/

Ha ez kész, hozzuk létre, és rögtön nyissuk is meg szerkesztésre a következő fájlt

sudo mcedit /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

 

A fájl tartalma a következő legyen

Section "Device"

 Identifier "Intel Graphics"
 Driver "intel"
 Option "TearFree" "true"

 EndSection

Nyomjunk kétszer ESC-et, majd mikor kérdezi az editor, mentsük el a fájlt. Indítsuk újra a gépet, és ha megszűnt a tearing akkor nincs további teendőnk.

Ha ezek után is van tearing, előfordulhat, hogy az alábbi opciókat még bele kell tenni a fenti fájlba.

Option
"AccelMethod" "uxa"
Option

 "TripleBuffer" "true"

nVidia Desktop

Az asztali gépek nVidia kártyáin a screen tearing megszüntetése rendkívül egyszerű feladat. Az alábbi két sort, külön külön adjuk hozzá az asztali felületünk “automatikus indítás” menüjében. Az indító nevének én csak Tearinget szoktam megadni, a parancs pedig lent látható. Mivel 2 parancs van, értelem szerűen Tearing1 és mondjuk Tearing2 legyen a parancsok neve. Mielőtt újraindítjuk, ellenőrizzük, hogy az nvidia-settings fel van-e telepítve? Ha nincs akkor terminálból vagy Szoftverközpontból telepíteni kell!

Ubuntu / Debian

sudo apt install nvidia-settings

Arch

sudo pacman -S nvidia-settings

 

nvidia-settings --assign CurrentMetaMode="nvidia-auto-select +0+0 { ForceCompositionPipeline = On }"
nvidia-settings --assign CurrentMetaMode="nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"

Automatikus indítás ‘MATE’ asztalnál


Automatikus indítás XFCE alatt

A steam telepítése Vanilla Arch alatt okozhat némi bonyodalmat, mert ugyan a programot magát felrakja a parancs, de sok olyan 32 bites függőséget nem, ami már az elinduláskor szükséges a steamnek. Vagy esetlegesen később valamelyik játéknak. Szóval, hogy biztosan minden felmenjen én az alábbi paranccsal szoktam telepíteni a függőségeket.

sudo pacman -S lib32-libvdpau lib32-libva lib32-nvidia-utils lib32-libxtst lib32-libxrandr lib32-libpulse lib32-gdk-pixbuf2 lib32-gtk2 lib32-openal

Gyakori kérdés, hogy a Discord rettentő sokáig települ Arch rendszerek alatt, és hogy hogy lehet ezt az időmennyiséget lecsökkenteni? Nos ha jobban megnézed, nem a Discord települ sokáig, hanem az egyik függősége, a libc++ Amint ennek a tesztje lefutott (ami valóban lehet 15-30 perc is) maga a discord már villám gyorsan tud települni.
Mit tehetünk az ügyben, hogy ez a művelet gyorsabban menjen végbe? Adjuk ki így a parancsot:

 

yay -S --needed --noconfirm --mflags --nocheck libc++abi libc++ discord

Gyakori panasz a kezdők között, hogy telepítés után ‘nincs kép’ és / vagy ‘sötét a képernyő’. Ez a jelenség elég sűrűn előfordul, és driver inkompatibilitásra vezethető vissza. Az orvoslása gyors, és egyszerű a legtöbb esetben. Annyi csupán a teendőnk, hogy bootoláskor ‘nomodeset’ paraméterrel indítjuk a rendszert.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Amikor bootol a géped, és eljutsz a GRUB választómenüig, nyomd meg az ‘e’ betűt azon a rendszeren (linux rendszeren) amit indítanál. (é ami nem indul értelemszerűen, mert fekete képet ad). Az ‘e’ betű megnyomása után eljutsz ide, amit a kép is mutat. (nyilván nem pontosan ilyen lesz, de a főbb részei igen!)

Szemléltetés a nomodeset beállítására.

Navigálni a kurzorral tudsz! (a nyilak a billentyűzeten)
Amikor ezt a felületet látod, akkor a ‘linux sorba’, ahol meg van említve a ‘vmlinuz’ fájl is, találsz a vége felé olyanokat, hogy ‘ro’, ‘quiet’ ‘splash’. Ezekhez a szavakhoz odaírhatod -miután odanavigáltál- a nomodeset parancsot (nyilván előtte, utána szünet legyen ahogy a képen is). Majd ha ez kész, nyomd meg a CTRL + X-et. Ha mindent jól csináltál, és ez volt a hibád forrása,  akkor el fog indulni szépen a grafikus felület.

Különleges esetek, régi AMD Radeon kártyáknál!

Nos, nagyon ritkán, és nagyon kis számú kártyánál, de előfordulhat, hogy a ‘nomodeset‘ kernel paraméter nem segít. Ilyen kártya, egészen biztosan a Radeon HD 5770. Azoknál a régebbi típusú kártyáknál amik a ‘nomodeset‘ paraméter ellenére is “sötét képet adnak” érdemes megpróbálni a ‘radeon.pcie_gen2=0‘ paraméterrel indítani. Az eljárás ugyanaz, mint amit fentebb említettem csak a a ‘nomodeset‘ helyére a ‘radeon.pcie_gen2=0‘ paraméter kerül. Amennyiben működik, és tartóssá szeretnéd tenni, akkor a /etc/default/grub-ban rootként meg kell nyitni egy szövegszerkesztővel, ami lehet mcedit, vi, nano, vagy ami kényelmes, és a kernel paraméter sorába beadni.

pl.: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash radeon.pcie_gen2=0″

Amennyiben Ubuntu / Debian rendszerek alatt vagyunk, még kelleni fog a fájl mentése után egy:

sudo update-grub

Arch rendszerek alatt pedig:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Ezután nem lesz gond az indítással.

Forrás 1
Forrás 2

A megoldásért köszönet kdl-nek!

Lemezek automatikus csatolása

Az újonnan áttérőknek, a régi beidegződéseket a legnehezebb levetkőzni. Ezek közül is a legklasszikusabb, a “milyen víruskeresőt tegyek fel” című lemez. Nos. Ha rövid választ akarsz, akkor semmilyent. Mehetsz dolgodra, viszlát.

Ha kicsit hosszabb választ szeretnél, akkor először is itt a videó ami segít, másodszor ugyanazt tudom elmondani mint amit a videóban hallasz. Otthoni normál felhasználás keretein belül, nincs szükséged víruskeresőre. Mert a linuxos natív vírusok nagyon nagyon kevesen vannak, a sok százmilliárd Windowsos vírus pedig nem tud kárt tenni a GNU / Linux rendszerekben. Ennyi.

AMDGPU – DXVK

(Csesztes leírása)

Config amin teszteltem:
I7 4770K
XFX AMD Radeon R9 390
8GB RAM
Ubuntu 18.04 Mate

Hasznos linkek:
WINE: https://wiki.winehq.org/Download
LUTRIS:https://lutris.net/
DXVK-Lutris: https://github.com/lutris/lutris/wiki/How-to:-DXVK
GRUB Beállítás: https://www.youtube.com/watch?v=qUn48Yo7vzw&list=LLX-hKIrnxM_sYGiO-134zVA A description elolvasása nagyon fontos, ugyanis Ubuntu 17.10-től más paramétereket kell megadni a videóban látottakhoz képest. (lásd lentebb)

1. lépés Wine telepítése:

sudo dpkg --add-architecture i386 
wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key
sudo apt-key add winehq.key
sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ bionic main'
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends winehq-staging

Ha a fenti lépések megvannak nyiss egy terminált majd írd be: “winecfg” az összes felugró ablaknál kattints a telepítésre. Ha sikerült, akkor a telepítő végén fel kell, hogy ugorjon a windowos tulajdonságok ablak.

2. Lutris telepítése:

sudo add-apt-repository ppa:lutris-team/lutris
sudo apt-get update
sudo apt-get install lutris

3.lépés driverek telepítése:

sudo dpkg --add-architecture i386
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa ( NON-Vega GPU esetén) sudo apt update && sudo apt upgrade

sudo apt install mesa-vulkan-drivers mesa-vulkan-drivers:i386 

4.lépés AMD GPU beállítása:

sudo nano /etc/default/grub 

Menj a cmd sor végére és az “after splash után a következőt írd be “

 radeon.si_support=0 radeon.cik_support=0 amdgpu.si_support=1 amdgpu.cik_support=1 modprobe.blacklist=radeon

CTRL+X ( mentés) majd nyomj egy “ Y” -t, ezzel kilépsz és mented a beállításokat.

sudo update-grub2 

Reboot

Kész. 🙂

alc882d

Egyes integrált hangkártyáknál, főleg ALC kodekeknél beszéd közben szikrázós, pattogós hangokat lehet hallani. Hiába van bekapcsolva a zajszűrés funkció, a szikrázást ugyanúgy hallani. Olyan is előfordul, hogy például miután becsatlakozunk egy Discord voice (hang) szobába akkor első 10-20 másodpercben mindent kétszer hallani vissza recsegve, késleltetve.

Ez egy tudott hiba az ALC kodekeknél. Erre van egy diagnosztikai megoldás, méghozzá a Pulseaudio konfigurálását kell egy kicsit módosítanunk illetve mindent terminálban fogunk végezni.

1. lépés
Nyissunk meg egy tetszőleges terminált.
2. lépés
Szerkesztenünk kell pulseaudionak a szolgáltatását tehát a következő parancsot írjuk be:

sudo nano /etc/pulse/daemon.conf

Majd a következő sorokat írjuk át:

resample-method = src-sinc-best-quality
default-sample-format = s16le
default-sample-rate = 48000

Ezekre a paraméterekre egyszerűen rátudunk keresni CTRL+W billentyűkombinációval majd a szöveg gépelésével. Ha a paramétereknek az értékei különböznek akkor a megadott értékre írd át. Ne felejtsük el a paraméterek elől kitörölni a ;-t.

Ha sikeresen módosítottuk a fájlt, mentsük le majd zárjuk be a CTRL+X, aztán I, aztán CTRL+M billentyűkombinációval.

3. lépés

Kapcsoljuk ki az idő-szerinti beosztásokat pontosabban a timer-based scheduling szolgáltatást írjuk be a

sudo nano /etc/pulse/default.pa

parancsot keressünk rá szintén a CTRL+W billentyűkombinációval a load-module module-udev-detect értékre és ez a paraméter mellé írjuk be a tsched=0 szót, tehát valahogy így kell kinéznie:

load-module module-udev-detect tsched=0

Majd mentsük le ezt a filet is az előző lépés szerint.

4. lépés

Keressük meg a hangkártyánknak a szükséges adatait.
Futtassuk le a pactl list sinks parancsot. Keressük ki és jegyzeteljük ki a buffer_size illetve a fragmenet_size  értékeit.

Figyeljünk arra, hogy a keresett hangkártyának az adatait jegyzeteljük ki. A hangkártya nevét alsa.minxer_name értékénél láthatjuk.

5. lépés

Számoljuk ki a késéseket számológéppel.
A kijegyzetelt két értéket osszuk le 1411200-al
device.buffering.buffer_size = “352800” => 352800/1411200 = 0.25 s = 250 ms
device.buffering.fragment_size = “176400” => 176400/1411200 = 0.125 s = 125 ms

Módosítsuk újra a Pulsaudio konfigurációs fájlját a

sudo nano /etc/pulse/daemon.conf

paranccsal és következőknek adjunk új értéket:

default-fragments = X
default-fragment-size-msec = Y

Az X helyére a két értékének a hányadosa az Y pedig a kiszámolt fragment_size milliszekundum értéke kerül.

default-fragments = 2
default-fragment-size-msec = 125

Végső lépésként pedig indítsuk újra a pulseaudio szolgáltatást.

pulseaudio -k
pulseaudio --start

A leírást köszönöm szépen Balázsnak, és Attilának!

Szerk.: A hiba, Ubuntu 19.10 alatt megszűnt.

DD parancs használata

DD általában mindegyik Linux rendszeren megtalálható alapból. DD segítségével kiírhatunk USB Flash meghajtókra iso fájlokat azaz Linux telepítőket, recoveryket stb.. Szinte az egyik legstabilabb kiíró program. Fontos, hogy Windows 10-et nem lehet vele kiírni.

A DD elérhető grafikus felületen is: https://github.com/gort818/ddgtk (leírásban van a letöltés).

Én, illetve legtöbben terminálban használjuk a DD-t, mivel nem kell semmit telepíteni és egyszerű, tehát azt fogom bemutatni.

Minta:

sudo dd if='eleresiutvonal/fajlnev.iso' of=/dev/sdX status=progress

Példa parancs:

sudo dd if='/home/vbalazs/linux.iso' of=/dev/sdb status=progress

if paraméternél adjuk meg a bemenetet, hogy mit írjon ki (isot) of=mellé pedig a pendriveot. status=progress segítségével pedig folyamatot nézhetjük.

Figyelem! if=mellé egyszerűen behúzzuk az isot, akkor automatikusan kitölti az elérési útvonalat.

Pendrive partíciónevét pedig fdisk -l parancssal nézhetjük meg.

A pendrive nevét Disk Model-nél tudjuk ellenőrizni. A partíciónevet viszont Disk mellett láthatjuk bekezdés első sorában. Kép esetén 2. bekezdés tehát /dev/sdb.

Amint helyesen kitöltöttünk minden adatot futtathatjuk is le a parancsot. Ha a kiírás befejeződött a pendrive készen áll telepítésre.

A cikket köszönöm Balázsnak!

Kezdőknek ajánlott rendszerek
Azoknak a felhasználóknak javasolt akik nem akarnak rendszer szinten foglalkozni az operációs rendszerrel!
Haladóknak ajánlott rendszerek
Azoknak a felhasználóknak javasolt akik nem tartanak némi konfigurációs fájl állítgatástól, és szeretnének tanulni.
Rutinos linux használóknak ajánlott rendszerek
Azoknak a felhasználóknak javasolt akik kifejezetten szeretik bütykölni, és testreszabni a saját operációs rendszerüket!