Ajánlott irodalom

Azon weboldalak, és emberek írásai, akiktől tanulhattok.

Linux Alapok

Kun Attila kolléga, aki a Discord közösségünk egyik igen aktív tagja, készített egy remek dokumentációt, a Linux rendszerek alapjairól. Kezdőként olyan alapfogalmakat, alap dolgokat tudhatsz meg belőle, hogy pontosan hogyan épülnek fel a GNU/Linux rendszerek, mi az a boot loader, miben különböznek a könyvtárfelépítések a Windowshoz képest, mik azok az asztali környezetek. Alapvető terminál parancsokat, mint a tömörítés, felhasználókezelés, jogosultsági kérdések. Egyszóval egy teljes átfogó doksi, azoknak a kezdőknek, akik át szeretnének állni GNU/Linux rendszerekre, és szeretnék megtanulni azokat a dolgokat is amiket nem minden közösség mond el. Ezeknek a parancsoknak köszönhetően, és annak az alaptudásnak a birtokában, amit ez a PDF nyom a kezedbe, egy olyan magabiztos rendszerkezelésre tehetsz szert (ha szánsz rá időt, hogy elolvasd, és gyakorold a benne foglaltakat), aminek alapján már nem fogsz félni az új típusú rendszertől, és vakon is elboldogulsz benne.
Köszönet a készítőnek érte!

Linux alapok dokumentáció
Kun Attila

Szabilinux

Az egyik legrégebbi linuxos oldal, ahol nagyon sok haszon alapinformációt sajátíthatsz el főleg, ha kicsit komolyabban is érdekel a rendszer, a szabilinux.hu! Jómagam is annak idején a 2000-es évek elején innen tanultam, olvasgattam dolgokat. Az egyik legkiválóbb összegző oldal amit ismerek. Annak ellenére is, hogy a tartalom egy elég nagy hányada mára már elavultnak számít. De nagyon sok alapinformáció a mai napig nagyon komolyan megállja a helyét!

Logout fórum

Kezdőként ez az egyik hely ahová bátran merem ajánlani, hogy forduljatok. Különböző topikok révén, elég specifikusan tudnak hibákra koncentrálni. De ha csak simán kezdőként, alapkérdéseid vannak, azt a linux kezdőknek topikban bátran felteheted, és segíteni fognak.

Skamilinux

Skami kolléga neve sokaknak ismerős lehet. Ő az egyik legrégebbi szereplő a magyar linuxos életben. Nem csak a magyar Puppy közösséget fogja össze, de jelen van YouTubeon, és Twitchen is, oktató és játékvideókkal. Továbbá elérhető saját Discord szervén is ahol ő és kis csapata lelkesen segíti a rászorulókat.

Ha van egy régebbi géped, amin már semmi nem fut el, ő akkor meg fogja tudni mondani, hogyan, és mire fogod tudni használni, és megtanít arra, hogyan hasznosíthatod. Mindössze annyira van szükséged, hogy megtanuld újraértelmezni a géped felhasználásának mikéntjét. Erről elég részletesen és érthetően beszél a 12-es PenguinPit Hírekben. Akit érdekel, itt nézheti vissza a teljes adást!